BOLAVŐFÉLY

Ha a sokféle hagyomány színes-szagos fátylát félrehajtjuk és el tudjuk csendesíteni az izgága vendégsereg zaját, akkor észrevesszük, hogy mi is valójában a házasságkötés. Hol teremtődik meg a házasság szentsége.

A vőfély

(helyenként vőfény)

Mint a lakodalmak első embere, igazi hungarikum. Ő az a jó kiállású és nagyhangú ember, aki versekkel, rigmusokkal, poénokkal, nótákkal képes egy lakodalmat levezényelni. A vőfélyek vezetik a nászmenetet, kikérik, majd elbúcsúztatják a vőlegényt és a menyasszonyt, valamint a lakodalmat a helyi adottságok és népi szokások szerint irányítják. A vőfély népies ruhában jelenik meg az esküvőn, végigkonferálja az estét, rigmusokat (tréfás verseket) mond az est különböző eseményeinél. Emellett, amikor a hangulat és a tánc kicsit alábbhagy, játékokat játszathat a vendégekkel, garantálva ezzel, hogy a násznép végig rendkívül jól szórakozzon.

Vőfély vagy CM?

Akár vőfély, akár CM látja el a feladatokat, elengedhetetlen, hogy tudjon alkalmazkodni a helyszín adottságaihoz, valamint a násznép elvárásaihoz, reakcióihoz, tudjon tehát szükség szerint improvizálni is. Gondolkodjon csapatban, vagyis legyen tekintettel a többi szolgáltatóra, sőt működjön mindig és mindenben együtt velük, miközben irányítja is (helyesebben koordinálja) őket. Legyen előadóművész, de ne róla szóljon az esküvő, és végül legyen rugalmas a forgatókönyv elkészítésénél, de utána annak megfelelően legyen kellően következetes a feladatok végrehajtásában is. A határozottságot ne keverje össze az erőltetettséggel és az agresszív viselkedéssel!

Copyright 2020 BOLAVŐFÉLY Minden jog fenntartva